Pastoral

Pastoral

ORIENTACIONS PASTORAL EDUCATIVA – CURS 2018-2019

EQUIP DE TITULARITAT DE CENTRES GERMANS GABRIELISTES

A cada curs tractem temes que tenen a veure amb la nostra espiritualitat (l’espiritualitat que sorgeix de l’experiència i vida de Montfort). El lema pastoral anual ens convida a aprofundir en els valors que hem heretat de Sant Lluís per intentar conèixer quin rostre de Déu se’ns revela en la Paraula, en els esdeveniments, en el dia a dia i en els nostres gestos concrets.

El curs passat, un esdeveniment va dibuixar el que serà l’horitzó pastoral en els propers anys. Durant el mes d’abril, va tenir lloc el 32è Capítol General dels Germans de Sant Gabriel, que es reuneix cada 6 anys per “destriar el pla d’amor de Déu per a l’Institut, en l’actualitat i per al futur”. Per desenvolupar el repte proposat en aquest Capítol, «Vida fraterna i dimensió comunitària de la missió», el Consell d’Institut es va proposar treballar en profunditat 10 dimensions: valors evangèlics, transparència, responsabilitat, diàleg, educació montfortiana, missió compartida, internacionalitat, desenvolupament sostenible, opció pels pobres i la missió Ad Gents. Amb l’objectiu d’obrir la participació a totes les províncies, es va demanar col·laboració per escollir logo i eslògan. Finalment, després de 108 logos i 97 eslògans, l’escollit va ser: «Estima amb el cor i amb les mans!».

Aquesta invitació, extreta de vers del càntic 14 de Sant Lluís Maria de Montfort, ens interpel·la: «Estima amb el cor», diu. Construïu la fraternitat … Que sapigueu teixir llaços amb els altres. I afegeix: «Estima amb les mans», treballeu en la missió, sapigueu expressar el vostre amor amb gestos concrets, amb gestos de compassió i compartint.

Si a aquesta justificació li afegim els versos “sigui jo tot per a tothom, cor dolç i obert, sense a ningú rebutjar” del càntic 22, ens trobem davant d’una proposta pastoral molt completa per al curs vinent.

Parlem de cor i de mans. Del cor autèntic, valent i pur que ens habita i que ens porta a l’acció. Les nostres mans, els seus instruments, obertes i posades a disposició. Disposades a somriure a qui està trist (però no somriures fàcils o buits, sinó que estableixin un vincle). Disposades a estrènyer una mà (i amb això transmetre un món), a acariciar un rostre, prometent ser-hi. Veure, i encara més, mirar l’altre … sentir, i llavors escoltar-lo. Abraçar a qui se sent tan abandonat, tan abatut … Ser-hi per als altres, i fer-ho saber. Com Sant Lluís i els seus gestos. Com Jesús.

El lema dels germans ha resultat ser de gran inspiració, i —amb una petita modificació que pretén ampliar el radi d’acció de les nostres accions— s’ha convertit en el lema del curs 2018-2019:

AMB EL COR I LES MANS

Les mans apareixen obertes. La seva imatge ja ens remet a l’acció, a tenir-les preparades per a… Se’ns mostren unides i en el seu centre apareix pintat un cor, el que ens mou a l’acció. El cor simbolitza el més profund, el més íntim de la persona: l’ànima. Al cor resideix l’amor, l’arrel dels grans ideals; és el lloc de la trobada amb Déu, el lloc dels canvis de vida, de les grans decisions. Per tant, cal posar el cor en tot el que facin les nostres mans.

Les paraules pintades als palmells introdueixen els valors que es treballaran, mensualment, amb la comunitat educativa per aconseguir els objectius proposats. El títol, Amb el cor i les mans, fàcilment es convertirà en l’inici de totes les nostres activitats: Amb el cor i les mans … abracem el Nadal … fem la pau … oferim la nostra solidaritat … etc. Comptem amb la vostra creativitat per buscar els millors missatges, perquè la comunitat educativa interioritzi aquesta frase i la pugui incloure en el seu vocabulari. Identificar-nos com Gabrielistes és fer les coses amb el cor i les mans.

“Beneïdes les mans que s’obren per acollir els pobres i ajudar-los: són mans que porten esperança. Beneïdes les mans que vencen les barreres de la cultura, la religió i la nacionalitat vessant l’oli del consol a les nafres de la humanitat. Beneïdes les mans que s’obren sense demanar res a canvi, sense «peròs» ni «condicions»: són mans que fan descendir sobre els germans la benedicció de Déu “.

Papa Francesc en la I Jornada Mundial dels pobres 2017

Així doncs, tenint en compte els tres itineraris que us proposem habitualment cada curs, els objectius competencials per aconseguir són:

Itinerari Intrapersonal: Un cor autèntic fa que les nostres mans s’obrin, s’emocionin, s’expressin i agraeixin.

 OBRIR-SE

o Que sapiguem sortir fora d’un mateix; obrir-se és transformar aquests TU en part de la nostra subjectivitat; obrir-se és aprendre a donar-se i a rebre. Aprendre que quan sortim de nosaltres mateixos i ens relacionem amb els altres, es produeix un enriquiment mutu.

 EMOCIONAR-SE
o Que sapiguem acceptar els nostres pensaments i sentiments, sense avergonyir-nos i així poder examinar-los i conèixer-los per després prendre alguna determinació sobre què fer amb ells. Quan coneixem el nostre propi món interior, adquirim major coneixement de les nostres capacitats i limitacions. I si realment aprenem a conèixer els nostres propis sentiments i pensaments sense negar-los o reprimir-los, som interiorment lliures per triar i procedir bé.

 EXPRESSAR-SE
o Que sapiguem descobrir el nostre aportació, la nostra novetat, la nostra originalitat … Avui toca expressar-se, vivim temps en què la societat ha de repensar-se i, més que mai, participar és deure, no hi ha alternativa. Recuperem el dret de dir-nos, el deure de participar, el deure de comprometre’ns …

 AGRAIR
o Que sapiguem cultivar una vida amb agraïment davant d’una vida regida per la creença que tenim dret a tot. Que ens sentim privilegiats per coses tan bàsiques que altres ni tan sols poden somiar.

Itinerari Interpersonal

Un cor valent que fa que las mans donin sense demanar res a canvi, acullin i acompanyin.

 DONAR

o Que sapiguem conrear una vida amb lliurament —davant una vida afavorida pel mal entès culte al ‘ego’— que neix de la veritable trobada amb un mateix on un descobreix que viure donant-se als altres és una manera de vida que realitza i dóna sentit.

 ACOLLIR
o Que sapiguem ser sensibles a les realitats i necessitats de l’altra persona, des de les més materials, a altres, com les seves idees, sentiments … I un cop oberts a aquesta realitat, poder respondre obrint les portes, les de casa nostra i les de nosaltres mateixos/es. Adonar-nos que les fronteres o límits que posem, no només ens protegeixen, sinó que moltes vegades també ens limiten a l’hora de trobar-nos amb el cor d’altres persones.

 ACOMPANYAR
o Que sapiguem convertir-nos en persones amb capacitat per a contenir, acompanyar, ajudar, col·laborar amb els altres perquè descobreixin la bellesa que nia en elles. Ajudar a que l’altre estigui a gust amb si mateix. Un cor pur fa que les mans serveixin, estimin y creïn.

 SERVIR

o Que sapiguem moure’ns a la pròpia disponibilitat i a la dels nostres talents en benefici dels altres. En obrir el nostre temps, les nostres mans i el nostre cor al proïsme, aquesta alegria es torna goig, es torna tendresa, i es torna fecunditat.

 ESTIMAR
o Que sapiguem ser capaços de sortir d’un mateix i mirar l’altre, i saber el que li ajuda de veritat, el que li importa. Estimar és saber escoltar, i saber perdonar, i saber exigir, i saber donar. Estimar és saber apreciar i saber compartir. I acariciar. I construir històries. De vegades, esperar; i altres, fer un pas. De vegades, callar i altres, parlar. Sobretot, estimar és ser.

 CREURE
o Que sapiguem obrir-nos i eixamplar-nos: no només conèixer el que se’ns presenta als sentits, sinó anar amb el nostre pensament molt més enllà, a la transcendència. Ens ajuda a creure qui ens impacta de tal manera que canvia la nostra vida. Creure per a un cristià és seguir a Jesucrist. És fer que aquest seguiment canviï totalment la nostra vida, la nostra il·lusió, la nostra esperança.

Aquest curs, la distribució mensual dels valors us la presentem en format de Sketchnotig. Us adjuntem la imatge en jpg perquè estigui present a totes les aules.

A la imatge es pot veure com cada mes porta associat el seu valor corresponent. Per poder-los transmetre tenim forces eines al nostre abast:

  •   Reflexions del matí: Pregainfantil per E.I, dia a dia per E. P i 1xdia a ESO/BATX/Cicles.
  •   Dies especials, celebracions i campanyes de solidaritat.
  •   Aprenentatge Servei amb alumnes.
  •   Ambientació del col·legi per cada VALOR que es treballi.
  •   Història i llegat de Sant Lluís Ma de Montfort i dels seus successors
    o Materialmoltinteresantahttp://montfort300.blogspot.comPerò, sobretot, tenim una eina clau sense la qual seria una utopia arribar a aconseguir els objectius proposats: NOSALTRES.Hem de treballar perquè tots els membres de la comunitat educativa facin visible, en la seva persona, la vivència dels valors gabrielistes. I només es coneixen quan es viuen. Només experimentant en el nostre interior podem transmetre als altres les metes a les que volem arribar. Només des de l’exemple es contagia i s’expandeix. Només tocant el nostre cor primer, podrem tocar el cor dels altres.

Treballar i fer nostres els valors de la CANÇÓ del lema d’enguany

 

Una altra de les novetats d’aquest any és la cançó del lema. Ha estat creada per un grup de professors Gabrielistes que ha posat els seus talents al servei de tots i ha aconseguit plasmar en ella el missatge del curs.

Amb el cor obrim les mans. Som camins entrellaçats. Junts el món anem canviant. (bis)

El meu cor no s’adonava de la màgia del batec.
I les mans tampoc sabien allargar-se fent un gest. Un aire d’amor va escampar-se dintre meu,
el cor és valent i ara avança.

Amb el cor obrim les mans. Som camins entrellaçats. Junts el món anem canviant. (bis)

No caminem sols a la vida, ho hem de tenir present. Vull ser l’aire que respires, ser el teu amic etern. Som un sol cor i moltes mans que connectem. Creixerem junts, t’acompanyo.

Amb el cor obrim les mans. Som camins entrellaçats. Junts el món anem canviant. (bis)

Som llavor, terra i natura, la força d’un nus.
Al servei de l’esperança, cap a un nou futur.

Amb el cor obrim les mans. Som camins entrellaçats. Junts el món anem canviant. (bis) x2

 

Us de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de nostrapolítica de cookies, punxi l'enllaç per a major informació. ACEPTAR

Aviso de cookies